fbpx

Tippek fogszuvasodás ellen – 2. rész

Előző cikkünkben fogaink megfelelő tisztításának és a fogselyem használatának kiemelkedő szerepéről volt szó a fogszuvasodás megelőzésében folytatott harc során. Jelen cikkünkben további ….

Jelen cikkünkben további fontos tényezőként a szájvíz használatáról és a fogszuvasodást befolyásoló táplálkozásról ejtünk szót.

Fontos lépés a fogszuvasodás ellen : szájvíz

Fertőtlenítő és antibakteriális hatása mellett, a természetes összetevőket tartalmazó szájvizek a fogszuvasodás megelőzéséhez is hozzájárulnak. Segítik a száj természetes flórájának megőrzését és segítenek visszaállítani a fogak étkezések során esetlegesen csökkent védelmi rendszerét, illetve az tartalmazhatnak olyan tápanyagokat is, amelyek szükségesek az egészséges fogínynek.

Tippek fogszuvasodás ellen 2. rész, szájvíz és diéta

A szájvíz használata során ügyeljünk arra, hogy öblögetést követően lehetőleg 30 percig ne együnk és ne igyunk sima, lehetőleg tisztított vízen kívül semmit, ezzel is elősegítve a szájvíz jótékony hatásainak kifejtését.

Diéta

Fogaink egészségének megőrzése érdekében érdemes kerülni a magas erjeszthető szénhidrát tartalmú ételeket és italokat. Ilyen szénhidrátokat tartalmaznak például a szénsavas italok, csokoládé, édességek, aprósütemények, chips, keksz, fehér kenyér, kávé vagy tea hozzáadott cukorral. Ezen káros hatású élelmiszerek helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöt, zöldséget, sajtot, cukrozatlan teát, melyek kedvezőbb hatással vannak fogainkra.

Tippek fogszuvasodás ellen 2. rész, szájvíz és diéta

Nem szükséges azonban teljes mértékben kerülni a szénhidrátokat, hiszen egy kiegyensúlyozott étrendnek a szénhidrátok is fontos részei. Szénhidrátfogyasztás esetén viszont részesítsük előnyben a finomítatlan szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabonákat, melyek előnye, hogy a szánkban található baktériumok nehezebben bontják le savakká az elfogyasztott táplálékot.

A legfontosabb, hogy meg kell találni az egyensúlyt a fogaink védelme és az egészséges táplálkozás között!

Mi van az élelmiszerek címkéin?

Az élelmiszerek csomagolásán szereplő összetevőket érdemes mindig ellenőrizni már megvásárláskor, de legkésőbb elfogyasztásuk előtt, különös tekintettel a cukortartalomra, mivel, mint ahogy említettük a cukor az egyik legártalmasabb tápanyag fogaink egészségére nézve.

Tippek fogszuvasodás ellen 2. rész, szájvíz és diéta

Az élelmiszerek címkéjén a cukor számos megnevezése szerepelhet. Ilyen például: a szőlőcukor, szacharóz, méz, dextróz, malátacukor, fruktóz, hidrolizált keményítő vagy szirup stb. Megemlítendő, hogy a hozzávalókat általában előfordulásuk mennyiségi sorrendjében adják meg, tehát amely élelmiszernek az összetevők listájának az elején szerepel a cukor valamilyen formája, annak magas a cukortartalma.

A cukortartalom mértékét a következőképpen számolhatjuk ki. 100g-ra nézve a 15g és annál magasabb értékűek számítanak magas, az 5g és alacsonyabb értékűek pedig alacsony cukortartalmú ételeknek.

Vajon csak a táplálkozásunkra odafigyelve sokáig egészségesek maradnak fogaink?

A táplálkozás nagyon fontos része a védekezésnek és a megelőzésnek, de csak az egyik pillére. Emellett gondoskodnunk kell arról is, hogy rendszeresen, 4-6 havonta szakemberrel is megnézessük fogainkat, elmenjünk fogorvoshoz, bejelentkezzünk egy általános fogászati állapotfelmérésre. Maximum 45 perc alatt részletes képet kaphatunk fogaink jelenlegi állapotáról, ínyünk egészségéről.

Ha valamely területen szükséges a megelőző fogászati kezelés, az időben elkezdhető, például akár közvetlenül a fogászati állapotfelmérés után elvégezhető az ínygyulladásért, fogágybetegségért felelős fogkő eltávolítása, a homokfúvásos depurálás. Ha nincs semmi probléma fogainkkal, se ínyünkkel, akkor nyugodtan hátradőlhetünk, mert jól végeztük dolgunk, ápoltuk és védtük fogainkat és ezért ők is hálásak nekünk.

Tippek fogszuvasodás ellen 2. rész, szájvíz és diéta

A Naturadent páciensei számára a rendszeres félévente elvégezendő általános fogászati kontrollvizsgálat ingyenes, nem kerül semmibe. Fogászati kezeléseink mellé minden páciensünknek jár ez a szolgáltatás, sőt mivel tudjuk mennyire fontos az a figyelem, gondoskodás és előregondolkodás a fogainknak, így még fogászati kezeléseink garanciális feltételei közé is betettük. Úgy gondoljuk, hogy a feladatunk az Ön fogainak a védelme is, és ezt így tudjuk a lehető legtovább biztosítani.

Végére értünk a fogszuvasodás elleni tippeknek, melyeknek betartásával és megfelelő odafigyeléssel mindenki megőrizheti fogainak egészségét és elkerülheti a szuvasodás kialakulását.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ne csak étkezésével, de elismert fogorvosaink és dentálhigiénikusaink segítségével is gondoskodjon fogai és ínye hosszú távú egészségéről, mosolya ragyogó szépségéről. Ha kérdése van, kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak Ön és családja rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

További információkérés / Beje-lentkezés

Magazin

Esztétikai fogszabályozás

Kevés embernek lesz szép, harmonikus a mosolya növekedése során. Sokaknak kisebb vagy nagyobb korrigálás szükséges nemcsak tökéletes, de esztétikus mosolyhoz és fogpozícióhoz.

Foghúzás utáni teendők: mit szabad és mit nem?

Néha sajnos a problémás fog már nem megmenthető és a további fogak védelme érdekében el kell távolítani, foghúzásra van szükség. Ez a szájsebészeti kezelés a modern eljárásoknak köszönhetően ma már nagyon kíméletes. Ha foghúzásra kerül a sor, az alábbiakra mindenképp érdemes odafigyelni, a foghúzás előtt és után is.

Letört fog kezelése hatékonyan

Egy letört fog igen sok kellemetlenséget okozhat. Miért törnek le a fogak, és hogyan lehet őket kezelni?

Az emberi fogazat felépítése és kapcsolódó betegségei

Fogaink megfelelő ápolásához és egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen fogaink felépítésének és az esetleges veszélyforrások ismerete.