fbpx

Tippek fogszuvasodás ellen – 1. rész

A rendszeres fogmosással és fogselyem használattal fenntartott jó szájhigiénia a fogszuvasodás legjobb ellenszere.

A legfontosabb megelőző lépés fogszuvasodás ellen: tisztítás

A rendszeres fogmosás mondhatni a legnagyobb szerepet játssza fogaink egészségének megőrzésében és a fogszuvasodás elkerülésében. Ideális esetben a napi kétszeri fogmosás az étkezések után történik. Ha étkezés után mosunk fogat, ügyeljünk arra, hogy legalább 30 perc elteljen, ellenkező esetben károsíthatjuk fogainkat – főként, ha magas cukor és szénhidráttartalmú ételeket fogyasztottunk. Ez azért fontos, mivel a szánkban lévő savas hatás melyet az elfogyasztott étel elkezdi marni, meggyengíteni a fogzománcot. Ha ezt a felmaródott réteget elkezdjük dörzsölni a fogkefével, eltávolíthatjuk, mely a fogaink érzékenységéhez vezethet.

A fogszuvasodás megelőzésének eszköze a fogmosás és a fogselyem

Fogmosás esetében sokat számít az is, hogy megfelelő technikával mossuk fogainkat, hiszen a visszamaradt ételmaradékok, lepedékek beindíthatják a fogszuvasodás folyamatát. Ha még időben vesszük észre a fogszuvasodást, akkor pár pillanat alatt, még a fájdalom jelentkezése előtt, lézeres fogszuvasodás eltávolítással, akár injekció és fájdalom nélkül orvosolhatjuk a problémát.

A tisztítóeszköz, azaz a fogkefe kiválasztása is kiemelt jelentőségű!

Nem szabad erős sörtéjű fogkefét használni, mert könnyen kárt tehetünk az egyébként ép fogakban is, fognyaki kopást, vagy akár ínyvisszahúzódást eredményezve. A puha sörtéjű fogkefe továbbá azért is jó, mert a könnyen hajló szálak jobban elérik a nehezen hozzáférhető helyeket. Nem fontos, hogy a sörték különböző hosszúságúak legyenek, mert annak megvan az a veszélye, hogy nem minden terület lesz egyformán tiszta, lepedékmentes.

További szempont, hogy legyen kisebb a fej mérete, mert így a hátsó fogak is könnyebben tisztíthatók. Ami még fontos, hogy stabilan tudjuk fogni fogkefénket, ezért inkább az egyenes szárú, nem hajlítható változatokat keressük. Így biztosan minden területet egyformán alaposan meg tudunk mosni.

Fogselyem

A fogselyem használata a szájhigiénia fontos részét képezi. Ezzel az eszközzel tudjuk eltávolítani a lepedéket és a szorosabb fogközök közé ragadt ételmaradványokat. A fogselyemmel olyan részeket érhetünk el, melyek tisztítása fogkefével nehézkes, vagy lehetetlen. Használata legcélszerűbb este fogmosást követően, mely után szájvizes öblögetéssel ajánlott zárni az esti fogápolási rituálét.

A fogszuvasodás megelőzésének eszköze a fogmosás és a fogselyem

A fogselyem megfelelő használatáról érdemes már gyermekkorban tájékoztatást kérni fogorvosainktól vagy dentálhigiénikusainktól.

Fogszuvasodással kapcsolat cikkünk hamarosan folytatódik. De addig is …

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, vagy személyesen szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

További információkérés / Bejelentkezés

Magazin

Esztétikai fogszabályozás

Kevés embernek lesz szép, harmonikus a mosolya növekedése során. Sokaknak kisebb vagy nagyobb korrigálás szükséges nemcsak tökéletes, de esztétikus mosolyhoz és fogpozícióhoz.

Foghúzás utáni teendők: mit szabad és mit nem?

Néha sajnos a problémás fog már nem megmenthető és a további fogak védelme érdekében el kell távolítani, foghúzásra van szükség. Ez a szájsebészeti kezelés a modern eljárásoknak köszönhetően ma már nagyon kíméletes. Ha foghúzásra kerül a sor, az alábbiakra mindenképp érdemes odafigyelni, a foghúzás előtt és után is.

Letört fog kezelése hatékonyan

Egy letört fog igen sok kellemetlenséget okozhat. Miért törnek le a fogak, és hogyan lehet őket kezelni?

Az emberi fogazat felépítése és kapcsolódó betegségei

Fogaink megfelelő ápolásához és egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen fogaink felépítésének és az esetleges veszélyforrások ismerete.