fbpx

Fogunk és szájunk körüli betegségek: afta, fekély, herpesz

A szájüregünk a külvilággal közvetlenül érintkezve veszélynek van kitéve a különböző kórokozók könnyű bejutása miatt. Számba vettük a leggyakrabban előforduló fog és száj körüli betegségeket, amelyek valamelyikén már sokan átestünk.

Mit érdemes tudnunk szájüregünk flórájáról?

A szájüregi flóra egy sajátos mikrobákból felépülő flóra, mely igen érzékeny. Fertőzések vagy gyulladások következtében szájüregünk flórájának egyensúlya felborulhat, mely különböző fog és száj körüli betegségek kialakulásához vezethet.

Melyek azok a betegségek, amelyek a legtöbbször előfordulhatnak fogunk és szájunk körül?

A leggyakoribb betegségek melyekkel mi is találkozunk kezeléseink során: az afta, fekély, herpesz és különböző szájnyálkahártyán kialakult sebek és tumorok.

Herpesz, afta kezelése lézeres fertőtlenítés segítségével

Mit kell tudni ezekről a betegségekről és hogyan történik a herpesz, afta kezelése?

Az afta az emberiség több mint 60%-át érintő betegség. A kialakult seb sárgás-fehér színű gyulladással körülvett hámhiány. Létrejöttének pontos oka ma sem ismert, feltételezések alapján azonban immunrendszer eredetű. Bár elvileg az afta kezelést nem igényel, pár nap alatt magától gyógyul, de gyógyulása jelentősen gyorsítható lézeres fertőtlenítés segítségével.

A lézer elpusztítja az útjába kerülő a baktériumokat, miközben fogfertőtlenítés, barázdazárás esetén az ép fogállományt sértetlenül hagyva, illetve az egészséges szöveteket sem bántja.

A lézer segítségét gyakran igénybe vesszük fogtömések, barázdazárások előtt, valamint fertőtlenítésre afta, herpesz, fekélyek esetén és különböző szájsebészeti beavatkozások, fogbeültetés vagy implantáció után, illetve prevenciós célból a fogszuvasodás megelőzésére.

Herpesz, afta kezelése lézeres fertőtlenítés segítségével

Javasoljuk pácienseinknek, hogy a kezelések mellett fertőtlenítő szájvizet is használjanak.

A szájfekély szintén sárgás-fehér színű, ám hólyag formában jelentkező betegség mely az immunrendszer legyengülésével hozható összefüggésbe. Ugyan kezelést ez a fajta seb sem igényel, pár nap alatt magától is kifakad a seb, de a gyógyulást itt is nagyban gyorsítja, ha a seben lézeres fertőtlenítés segítségét vesszük igénybe.

A herpeszt a herpes simplex vírus okozza, melynek lappangási ideje akár több év is lehet. Tünetei viszkető feszítő érzéssel kezdődnek, melyet apró hólyagok kialakulása követ. A hólyagok pár nap után kifakadnak, majd a seb varasodik és leesik. Kezelésére számos gyógyszertári készítmény kapható kenőcs és tapasz formájában, de alkalmazhatunk házi praktikákat is, mint például a jegelés.

Hogyan gyorsíthatjuk a gyógyulást?

A fertőtlenítő szájvíz használata a betegség jelenléte alatt mindenképp ajánlott. Kerülni kell a tejtermékek fogyasztását, továbbá figyelemmel kell lennünk arra is, hogy a sérült, beteg bőrterület lehetőleg ne legyen kitéve további hámsérülésnek, például ráharapásnak. Ha egy mód van rá, akkor kerüljük a keményebb, éles szélekkel rendelkező ételek fogyasztását, mint például pirítós kenyér, tört mandula és így tovább.

A gyógyulást mindenképp gyorsíthatjuk azzal, ha a seb természetes regenerációját megtámogatjuk Biolase lézeres fertőtlenítéssel.

Az afta és a szájfekély is a gyenge immunrendszer jele, ezért a gyorsabb gyógyulás érdekében meg kell erősítenünk szervezetünk védelmét. Ezért célszerű minél több vitamint, ásványi elemet magunkhoz vennünk és fogyasztanunk. Az immunrendszer erősödése az afta és a szájfekély elmulasztása mellett a szervezet többi részét is támogatni, erősíteni fogja.

Mivel a herpesz fertőző, ezért embertársaink védelme érdekében a betegség jelenléte alatt oda kell figyelnünk, hogy kerüljük annak lehetőségét, hogy bármilyen módon is továbbadjuk a vírust, a kórokozót. Lehetőleg kerüljük a csókot, a puszit, és sokkal nagyobb alapossággal, gondossággal takarítsuk, fertőtlenítsük, mosogassuk el evőeszközeinket, és poharainkat.

Herpesz, afta kezelése lézeres fertőtlenítés segítségével

Bármely szájüregi betegség jelenik is meg, legyen az afta, herpesz, vagy fekély, a fogkefénket is érdemes alaposan fertőtlenítenünk, amire már kiváló házi fertőtlenítő berendezések kaphatóak, vagy jó alaposan mossuk el meleg vízben napjában akár többször is, illetve a legbiztosabb, ha kicseréljük egy tiszta, új, baktériummentes fogkefére.

Szájüregi, a szájon belüli betegség, sérülés jelenlétekor az érzékeny, sérülékeny területek védelme okán figyeljünk oda, hogy olyan fogkefét válasszunk, aminek a fejének hátulja sima, nem pedig recés. Erre azért van szükség, hogy miközben a fogunkat külső ívét mossuk, akkor az orcánk, szánk belső falán lévő hámsérülést ne irritáljuk tovább. .

Hogy hatnak ki ezek a betegségek fogainkra?

Alapvetően ezek a betegségek a száj flórájának problémáját jelzik. Ha a flóra valamiért meggyengül, már nem tudja ellátni a feladatát. Az apró, lappangó, észrevétlen betegségek erőre kapnak, felerősödhetnek, a jelenlévők tovább fejlődnek, elmélyülnek.

Így könnyen előfordulhat, hogy egy lappangó fogínygyulladás most megjelenik. Az ínygyulladás biztos jele a pirosas, vérrel megszínezett fogkrémhab fogmosás után. Ilyenkor mindenképp érdemes felkeresnünk fogorvosunk, kérjünk segítséget a gyors gyógyuláshoz.

Az afta, a herpesz, a szájfekély esetén kényelmetlenebb a fogaink megfelelő, alapos, napi 3-szori ápolása és a fogselymezés, mert fájdalmas az adott terület érintése. Az érintett területek közelében a fogainkat kevésbé tudjuk jól megtisztítani, ezért lehetséges, hogy marad lepedék az ínyünk felett, illetve alatt, továbbá a fogaink között is maradhat ételmaradék. Ha szükségesnek érezzük, a betegség elmúlása után érdemes dentálhigiénikus segítségét is kérnünk az alapos lepedékeltávolítás, depurálás, fogkőeltávolítás céljából.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, vagy segíthetünk ínygyulladása megszüntetésében, kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

További információkérés / Bejelentkezés

Magazin

Esztétikai fogszabályozás

Kevés embernek lesz szép, harmonikus a mosolya növekedése során. Sokaknak kisebb vagy nagyobb korrigálás szükséges nemcsak tökéletes, de esztétikus mosolyhoz és fogpozícióhoz.

Foghúzás utáni teendők: mit szabad és mit nem?

Néha sajnos a problémás fog már nem megmenthető és a további fogak védelme érdekében el kell távolítani, foghúzásra van szükség. Ez a szájsebészeti kezelés a modern eljárásoknak köszönhetően ma már nagyon kíméletes. Ha foghúzásra kerül a sor, az alábbiakra mindenképp érdemes odafigyelni, a foghúzás előtt és után is.

Letört fog kezelése hatékonyan

Egy letört fog igen sok kellemetlenséget okozhat. Miért törnek le a fogak, és hogyan lehet őket kezelni?

Az emberi fogazat felépítése és kapcsolódó betegségei

Fogaink megfelelő ápolásához és egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen fogaink felépítésének és az esetleges veszélyforrások ismerete.