fbpx

Fogápoló vitaminok

Táplálkozásunk egyik legfőbb célja az, hogy olyan ásványi anyagokat, nyomelemeket, fehérjéket, sókat, és vitaminokat juttassunk be a szervezetünkbe, melyek táplálják, energiával ellátják, megvédik és erősítik szervezetünket. Ide tartoznak azok a vitaminok is, amelyek az egészséges és szép fogakhoz nélkülözhetetlenek.

Vitaminok

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára. Kellő mennyiségben az előállítására nem minden élőlény képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni. A vitaminokat nem kémiai szerkezetük, hanem biokémiai aktivitásuk alapján osztályozzák, ezért egy bizonyos vitaminnak akár több, azonos hatású vegyületet is tekinthetünk, amire jó példa az A-vitamin hat vitamerje. Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett képes a szervezet előállítani, példa erre ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata. Van olyan anyag, amely az egyik élőlény számára vitamin, a másiknak pedig nem. Erre példa a C-vitamin, amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani. Az esszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert nagy mennyiségben van szükség rájuk. Mára tizenháromra csökkent a tudomány által elismert vitaminok száma.

Nélkülözhetetlen vitaminok az egészséges fog és fogíny kifejlődéséhez

A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során – főleg a hevítés hatására – a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. Az egészséges szervezet működéséhez nemcsak a vitaminok, hanem ásványi anyagok, kofaktorok és nyomelemek is szükségesek.

/forrás: wikipédia/

K vitamin

Nélkülözhetetlen vitaminok az egészséges fog és fogíny kifejlődéséhez

A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, így a fogápolás szempontjából fontos szerepe van a fogínyvérzés megelőzése és megszüntetése terén. Emellett jótékony hatással van a máj méregtelenítő funkciójára, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges. K-vitaminnak elengedhetetlen szerepe van a normális véralvadásban, hiánya vérzést okozhat akár a szájüregben is.
Megtalálható növényi olajokban, gyógynövényekben, spenótban, brokkoliban, káposztában és még az aszalt szilvában is. Szerencsére a legtöbb K-vitamint tartalmazó alapanyag lében is kapható, így szomjoltás alatt is gondoskodhat fogai és ínye egészségéről.

A vitamin

Nélkülözhetetlen vitaminok az egészséges fog és fogíny kifejlődéséhez

Az A vitamin segíti az ínyszövetek és a fogzománc egészségének fenntartását. Ha nincs megfelelően biztosítva a szervezet számára, akkor a tejfog és maradandó fog fejlődésének idején a zománc károsodását idézheti elő. Továbbá a bőr és a nyálkahártya szárazzá, fertőzésre, gyulladásra hajlamosabbá válik. A nyelv berepedezettsége is tünete az A vitamin hiányának. Az A vitamin zsírban oldódó, így nagy mennyiségben megtaláljuk a halolajban, a májban, a tojássárgájában, a vajban, a tejszínben, továbbá a zöld leveles zöldségekben és a sárga zöldségekben is.

B6 vitamin

Nélkülözhetetlen vitaminok az egészséges fog és fogíny kifejlődéséhez

Mindig legyen figyelemmel, hogy napi szinten pótolja szervezetében a B6-vitamint, ami elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez, a kiegyensúlyozott anyagcseréhez.
Ha nincs megfelelő mennyiség, akkor kialakulhat epernyelv, azaz rücskössé, helyenként sorvadtá válik a nyelv és a szájüregben több helyen is jelentkezhetnek gyulladások. Mint minden gyulladás, ez is fájdalommal, érzékenységgel jár és nem kíméli a szájüreg lágy szöveteit sem, így a fogínyt is megtámadja.
Pótlásáról leghatékonyabban szárított élesztő, máj, halhús, bab, borsó, rizs, lencse és akár még teljes értékű gabonapelyhek fogyasztásával is gondoskodhatunk.

D vitamin

Nélkülözhetetlen vitaminok az egészséges fog és fogíny kifejlődéséhez

A D-vitamin is kiemelten fontos vitamin a fogápolás és fogvédelem területén. Segíti a kalcium felszívódását és beépülését a fogba, ezáltal védi a fogzománc egészségét is. Ha hiányunk van, az a fogzománcon viszont okozhat tüneteket. Ha magának a zománcnak a fejlődése ideje alatt nem kap elég D vitamint, akkor fehér foltok jelenhetnek meg a fogakon, legjellemzőbben a nagyőrlőkön, a metszőfogakon és a szemfogakon.
Olyan mennyiséget, melyre a szervezetünknek szüksége lenne, nagyon nehéz természetes úton pótolni, de pezsgőtablettával és minél több napfénnyel jó eredményeket érhetünk el. Ha lehetséges, még a téli napokon is tartózkodjunk a napos órákban a napon, sétáljunk, napozzunk, ez jót tesz a vérkeringésünknek és egyáltalán a közérzetünknek.
Ha szeretnénk táplálkozással is rásegíteni a D vitamin készletünkre, akkor együnk vajat, tojássárgáját, gombát, kaviárt, csukamájolajat, tofut és D vitaminnal dúsított tejkészítményeket.

B12 vitamin

Nélkülözhetetlen vitaminok az egészséges fog és fogíny kifejlődéséhez

Nemcsak a szájüreg szöveteinek gyulladását akadályozza meg a B12-vitamin, de kiemelten fontos a babáknak is, főként a szoptatás időszakában. Ha csak alapvetően nézzük, akkor a B12 hiánya vészes vérszegénységet okoz, a bőr sápadt és vékony, fáradtság, gyengeség jelentkezik. A szájüregi területen a nyelv élénkvörös és sima, akár fájdalmas is lehet, miközben a nyálelválasztás is csökken. A B12-vitamin segítségünkre van a vírusbetegségek, például a herpesz kezelésében is.
Továbbá a terhesség második felében a magzat nagy mennyiségű B12-t használ el az édesanya készletéből, a későbbiekben pedig az anyatejből jut hozzá. Ha a magzat nem tárol elegendő mennyiséget, és az anyatejben is túl kevés van, akkor a vér B12-vitamin-szintje nagyon visszaeshet. Az édesanyának pótolnia kell a babának juttatott mennyiséget.
A B12-hiányos gyermek lehet beteges, válhat egykedvűvé, letargikussá, vérszegénnyé, és visszamaradhat a fejlődésben is.
A B12-vitamint pótolni úgy tudjuk, ha gyakran és változatosan fogyasztunk marhahúst, májat, sertéshúst, tojást, sajtot, joghurtot, halat vagy rákféléket.

C-vitamin

Nélkülözhetetlen vitaminok az egészséges fog és fogíny kifejlődéséhez

A C-vitamin nemcsak enyhíti, de tudományosan igazolt, hogy meg is előzi az ínyvérzést okozó ínygyulladást. Ha nincs elég C-vitamin a szervezetben, az ínyvérzés könnyen mindennapossá válhat. Sajnos a szervezetünk tartósan nem képes a C-vitamin raktározására, így folyamatos utánpótlásra van szüksége. Mi étrend kiegészítő C vitamin készítmények mellett inkább a táplálkozással való pótlást javasoljuk. Élvezetes és színes módon pótolhatjuk, ha csipkebogyót, paradicsomot, petrezselymet, fekete ribizlit, savanyú káposztát, kivi gyümölcsöt és mindenféle további citrusfélét fogyasztunk.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, vagy segíthetünk bármely felmerülő fogproblémáinak meggyógyításában, kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét.

Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak Ön és családja rendelkezésére szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

További információkérés / Bejelentkezés

Magazin

Esztétikai fogszabályozás

Kevés embernek lesz szép, harmonikus a mosolya növekedése során. Sokaknak kisebb vagy nagyobb korrigálás szükséges nemcsak tökéletes, de esztétikus mosolyhoz és fogpozícióhoz.

Foghúzás utáni teendők: mit szabad és mit nem?

Néha sajnos a problémás fog már nem megmenthető és a további fogak védelme érdekében el kell távolítani, foghúzásra van szükség. Ez a szájsebészeti kezelés a modern eljárásoknak köszönhetően ma már nagyon kíméletes. Ha foghúzásra kerül a sor, az alábbiakra mindenképp érdemes odafigyelni, a foghúzás előtt és után is.

Letört fog kezelése hatékonyan

Egy letört fog igen sok kellemetlenséget okozhat. Miért törnek le a fogak, és hogyan lehet őket kezelni?

Az emberi fogazat felépítése és kapcsolódó betegségei

Fogaink megfelelő ápolásához és egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen fogaink felépítésének és az esetleges veszélyforrások ismerete.