Naturadent - Esztétikai és lézerfogászat

Fehér foltok a fogakon – Mi okozza, hogyan kezeljük?

Fehér foltok a fogakon – Mi okozza, hogyan kezeljük?

A fluorózis jele a fogakon megjelenő fehér foltok, amik a túlzott fluorid alkalmazásának az eredményei.

Mik ezek a fehér foltok?

A fogakon megjelenő fehér foltok a fluorózis jelei. Kialakulásuk életünk első 8 évében történő túlzott fluorid alkalmazásának eredménye. Ezek ugyanis azok az évek, amikor maradó fogaink többsége kialakul.

Ezért a fogakon megjelenő fehér foltok gyermekfogászati szempontból nagyon fontos jelzések. Ha lehetséges, igyekeznünk kell megelőzni és a gyermekek dentálhigiéniás tanácsadását és a gyermekfogászati kezeléseket is ennek függvényében kialakítanunk.

Nagy mennyiségű fluorid hatására az érintett fogakon fehér foltok jelenhetnek meg, illetve el is színeződhetnek. Egyes esetekben csak halvány fehér foltról van szó, melyet csak a fogorvos vesz észre, de bizonyos esetekben lehetnek sárgás, barnás foltok, felszíni egyenlőtlenségek, feltűnő lyukak a zománcon.

Fehér foltok a fogakon, fluorózis - túlzott fluorbevitel gyermekkorban

A fluorózis megelőzése

A fluorózis kialakulásának megelőzésében a szülői felügyelet a kulcs lépés. Fontos, hogy a gyermekeink által fogyasztott italok fluorid tartalmával tisztában legyünk. Fluorid lehet gyümölcslében, ásványvízben, vagy bármilyen üdítő italban. Ennek függvényében kell eldöntenünk, hogy milyen fogkrémet, szájöblítőt adunk gyermekünknek.

Javasolt a minél kisebb fluorid tartalmú (vagy akár fluorid mentes) fogkrémek és öblögetők alkalmazása, valamint a kisebb gyerekeknél javasolt ezek olyan helyen tárolása, ahol a kicsik nem férhetnek hozzá.

A gyerek fogkrém és szájöblítő jó ízének köszönhetően arra késztetheti a gyerekeket, hogy lenyeljék azt. Az ilyen készítmények lenyelése a fluorózis kialakulásán kívül okozhat hányingert, hasmenést, hányást, hasi fájdalmakat. Mindig csak borsószem nagyságnyi fogkrémet tegyünk a fogkeféjükre, és tanítsuk meg nekik, hogy mindig ki kell köpni a fogkrémet. A fogkrém nasiként történő fogyasztását pedig kevésbé intenzív ízű fogkrémekkel is megelőzhetjük.

Meddig maradnak meg a fehér foltok?

A fluorózis okozta fehér foltok, illetve elszíneződés a fogakon tartós, maradó esztétikai hibák. Gyakran felnőttek fogain is megfigyelhetünk fluorózist, azaz fehéres vagy barnás, rozsdás elszíneződéseket a fogakon.Ezek a foltok gyerekkorunkban alakulnak ki, és nem múlnak el a későbbiekben sem. Ezért kiemelten fontos még időben, gyermekkorban segítséget kérni gyermekfogszakorvosunktól, dentálhigiénikusainktól.

A fluorózis kezelése

Felmerül a kérdés, ha sosem múlnak el maguktól, akkor hogyan tüntethetjük el őket? Sok esetben a fluorózis annyira minimális – vagy csak a hátsó fogakat érinti-, hogy nincs szükség kezelésre. A jól észrevehető fehér foltok azonban kezelésre szorulnak. Eltüntetésükre számos technika elérhető, mely lehet

  • fogfehérítés az elszíneződés eltüntetésének érdekében
  • „bondozás”, avagy egy fényre kötő anyag alkalmazása mely erős fedő réteget biztosít, ezzel védve a zománcot
  • a fogak leheletvékony kerámia héjjal, vagy koronával való ellátása az esztétika helyreállításának érdekében

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, vagy személyesen tapasztalta a flourózis jeleit és szeretné a fehér foltokat végleg eltüntetni fogairól, kérje fogorvosaink, dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, naprakészségével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

További információkérés / Bejelentkezés
Lap tetejére
Kedves Látogatónk!
Kérjük adja meg elérhetőségét, hogy válaszolhassunk önnek. Adatait bizalmasan kezeljük.
bezárás/close

[recaptcha]

Az itt megadott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk ki. Adatvédelmi nyilatkozatunk itt olvasható.